Mijn fotoschilderingen

Ik spreek graag in woord en beeld. Soms is de eerst genomen foto het beeld wat niet meer overtroffen kan worden. Een foto die spreekt voor zichzelf.

Maar soms is het mooi om van niets iets te maken. De allereerste foto die ik in 2012 bewerkte, was een foto die ik in een moment van wachten heb gemaakt van een ingedeukt respectloos weggegooid cassisblikje.  Het toonde mij de reflectie van de zon. Opeens zag ik gezichten en sprak het blikje tot mijn verbeelding.

Het hek was van de dam. In eerste instantie heb ik veel gebruik gemaakt van de mogelijkheden die mijn mobiele telefoon mij gaf aan instellingen. Vervolgens speurde ik op internet naar fotobewerkingsprogramma’s. Tot nu toe heb ik nog nooit een fotoprogramma gekocht. Ook dit hoort bij mijn filosofie. Werken met dat wat mij geboden wordt.

Etalagepoppen komen tot leven en vertellen hun eigen verhaal. De natuur mengt zich met al zijn kracht totdat mij een verhaal wordt verteld wat er werkelijk in onze hoofden plaatsvindt. Gespleten persoonlijkheden, roots worstelen zich naar boven, beschadigingen worden sieraden,

Diverse series zijn in de loop van de tijd ontstaan. Alles begon met de serie 'Without a face'. Ik schreef veel en ontving feedback van andere schrijvers. Schrijvers nog nooit ontmoet, hun gezicht verborgen. Hun ziel legde ze voor me bloot zoals ik de mijne deelde. Nog steeds creëer ik veel vrouwelijke vormen zonder een werkelijke invulling te geven aan hun gezicht. Een gezicht spreekt soms boekdelen maar ik laat deze boekdelen over aan de kijker.


Ik heb veel spiegels gebruikt in deze periode. Spiegels die ik mezelf steeds voorhield. Het ene moment was ik ingetogen en bescheiden, het volgende moment stelde ik mezelf tentoon en schetste een uitbundig beeld. De beschadigingen zichtbaar maar toch schitterend. 'Without a face' foto over foto spelend met contrast en kleuren.

Inmiddels ben ik sinds 2016 bezig in de serie 'People on the move', een actueel gebeuren die ik verwerk in beelden.


Tevens ontstond de serie 'All the people in my head', maar ik laat mij zeker niet beperken door een titel, de titel geeft meer de tijdsgeest weer waarin ik de foto's heb gecreëerd.